De beste accu voor je boot

Geplaatst op 23 april 2013 in Producten

accu-boot-kok-watersport

Op het water is een goede accu belangrijk. En daarom is het raadzaam om voor de tewaterlating de accu goed te controleren. We krijgen vaak de vraag welke boot accu’s het beste zijn. Deep cycle accu’s, semi tractie accu’s of misschien AGM accu’s? Het antwoord is niet zo simpel en afhankelijk van de toepassing.

Overzicht soorten onderhoudsvrije accu’s

In de watersport zijn er vaak verschillende soorten stroomtoepassingen. Zo beschikken veel boten over een startaccu en één of meerdere batterijen. Die laatste wordt in de volksmond ook wel huishoudaccu genoemd. Het nadeel van gescheiden accu’s is dat de systemen niet evenveel worden gebruikt, omdat met de startaccu natuurlijk alleen wordt gestart. Een goede boot accu levert de juiste (hoeveelheid) stroom aan boord. Voor het gemak een overzicht van de soorten onderhoudsvrije accu’s:

Start/licht accu’s

Heb je aan boord één accu voor het starten en stroomverbruik, dan is de oplossing een goede start/licht accu. Wij adviseren de Sportline serie van VMF.

Deep cycle of semi tractie accu’s

Heb je een aparte startaccu, dan gebruik je voor de overige stroom een huishoudaccu. Zogenaamde deep cycle of semi tractie accu’s. Deze kunnen beter tegen diep ontladen en hebben daardoor een langere levensduur. Het resultaat is urenlang stroom voor al uw elektrische apparatuur. Bovendien is deze accu uitermate geschikt als je gebruik wil maken van een omvormer om onderweg makkelijk gebruik te kunnen maken van walstroomapparatuur.

AGM accu’s

AGM accu's zijn echte alleskunners. Ze kunnen zowel de hoge start(piek)stromen leveren als een start/licht accu en ze kunnen ook relatief goed tegen diep ontladen net zoals de deep cycle en semi tractie accu’s. Daarbij zijn AGM accu’s volledig gesloten en mogen ze zelfs op hun kant gemonteerd worden! Bij kleine ruimtes kan dit een enorm voordeel zijn.
Op zoek naar een semi tractie accu?

Tips voor onderhoud

Normaal gebruik betekent een levensduur van vijf tot zes jaar. Zorg ervoor dat je accu in topconditie blijft door:

  • De accu iedere drie maanden op te laden.
  • Aan het eind van het seizoen altijd de accu volledig opladen.
  • Door de polen in te vetten met zuurvrije vaseline wordt oxidatie voorkomen.

Boot accu kopen?

Alle genoemde soorten en merken boot accu’s in dit artikel zijn in onze watersportwinkel niet alleen scherp geprijsd, maar ook uit voorraad leverbaar. Dat geldt ook voor de meertraps acculaders die je bij ons (ook online) kan kopen en waarmee je snel en vakkundig de accu’s oplaadt.

Klantbeoordeling

Goed 9.3 van 10

Rating stars green
Rating stars gray
2653 Klanten schreven een review op KiyOh

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van de nieuwste producten, interessante evenementen, handige tips en de beste aanbiedingen.

Betaal veilig betaal veilig

Volg ons

Facebook