Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Volvo Ocean Race 2017 - 2018

Volvo Ocean Race 2017-2018

Op 14 oktober 2017 is in de Spaanse stad Alicante de 13 editie van het grootste zeilevenement ter wereld, de Volvo Ocean Race, van start gegaan. Zo’n acht maanden later finishten de deelnemers na een strijd om als beste 45.000 zeemijlen af te leggen in Den Haag. Dit is de eerste keer dat de legendarische zeilwedstrijd in Nederland is geëindigd.

Wat is de Volvo Ocean Race?

De Volvo Ocean Race is al sinds 1973 ’s werelds langste en zwaarste zeilrace op zee. De marathon over de meest veeleisende oceanen stelt de kracht, het uithoudingsvermogen en de vaardigheden van de deelnemende teams zwaar op de proef. De race is opgebouwd uit etappes waarin zeven teams strijden om het snelheidsrecord. Het uiteindelijke doel is om als eerste de eindbestemming te bereiken. Er zijn zeilers die jarenlang trainen voor deze fysieke en mentale uitdaging.

De Volvo Ocean Race duurt gemiddeld zo’n 250 dagen, waarvan ongeveer de helft op zee wordt doorgebracht. Op de andere dagen kan de bemanning rusten en de boot weer raceklaar maken. Daarnaast wordt deze tijd gebruikt voor het uitvoeren van reparaties en het houden van havenraces.

Bij de eerste edities mocht elk zeilschip meedoen aan de race. De verschillende boten werden met behulp van een handicapsysteem gecorrigeerd om zo een goede vergelijking te kunnen maken. In de loop der tijd werd door het gebruik van steeds luxueuzere jachten deelname aan het event fors duurder. Om de kosten te drukken, een betere vergelijking te kunnen maken en om de race aantrekkelijker te maken voor sponsoren mocht vanaf 1997 maar met één type boot worden gevaren. In 1997-1998 en 2001-2002 is gevaren met de Volvo Open 60, tussen 2005 en 2012 met de Volvo Open 70 en vanaf 2014 met de Volvo Ocean 65. Alle boten zijn voorzien van een motor voor noodgevallen en uitgerust met de modernste communicatie- en navigatietechnieken.

Volvo Ocean Race

Over de 13e editie

De Volvo Ocean Race 2017-2018 startte 14 oktober 2017 in Alicante en eindigde na 11 etappes en havenraces op 30 juni 2018 in de haven van Scheveningen. In totaal is ongeveer 45.000 zeemijl, ofwel 83.000 kilometer, afgelegd.

Route

De route was als volgt:

  • Alicante
  • Lissabon
  • Kaapstad
  • Melbourne
  • Hong Kong
  • GuangZhou
  • Auckland
  • Itajai
  • Newport
  • Cardiff
  • Gothenburg
  • Den Haag

Teams

De volgende teams namen deel aan de Volvo Ocean Race 2017-2018:

  • Team AkzoNobel (Nederland)
  • Dongfeng Race Team (China)
  • MAPFRE (Spanje)
  • Vestas 11th Hour Racing (Denemarken/Verenigde Staten)
  • Sun Hung Kai/Scallywag (Hong Kong)
  • Turn the Tide on Plastic (Portugal/Verenigde Naties)
  • Team Brunel (Nederland)

Elk team bestaat uit mannen én vrouwen. Turn the Tide on Plastic is een 50/50 mannen-vrouwengroep met een vrouwelijke schipper (Dee Caffari). Een team mag bestaan uit zeven mannen en een of twee vrouwen of vijf mannen en vijf vrouwen. Een “all-female” crew van elf vrouwen is ook toegestaan. 

Volvo Ocean 65

Tijdens de 13e editie is met dezelfde boten gevaren als tijdens de Volvo Ocean Race 2014-2015. Alle teams hebben de Volvo Ocean 65, ook wel Volvo One-Design genoemd, gebruikt. Dit type zeilboot is 20.37 meter lang en 5.60 meter breed. De waterlijnlengte is 20 meter en de kiel is 4.78 meter. De boot weegt maar liefst 12.500 kilogram. 

Inventaris aan boord

  • Totaal aantal zeilen voor de race: 16 + 1
  • Totaal aantal zeilen aan boord: 8 + 1 stormfok
  • Upwind zeiloppervlak: 468 m2  
  • Downwind zeiloppervlak: 537 m2 (grootzeil en A3 gennaker)

Meer informatie over de boot en uitrusting?

Op de Volvo Ocean Race website kun je hier meer over lezen.

Spannende finalerace

De 13e editie van de Volvo Ocean Race was spannender dan ooit. In de laatste etappe van Gothenburg naar Den Haag staan de drie topteams (Dongfeng Race Team, MAPFRE en Team Brunel) op een gelijk aantal punten. Alle teams gingen tactisch te werk, hadden hun materialen goed onder controle en werkten goed samen. Dongfeng, onder leiding van de Nederlandse Carolijn Brouwer kwam het laatste uur aan leiding en gaf de voorsprong niet meer uit handen. Het team won zowel de etappe naar Scheveningen als het algemeen klassement van de zeilrace om de wereld. Carolijn Brouwer heeft als eerste vrouw ooit de Volvo Ocean Race gewonnen. 

Bekijk de spannende finalerace hieronder:

Onderstaande video geeft een goed beeld van 's werelds zwaarste zeilwedstrijd.

Rondleiding Volvo Ocean Race boten

Op vrijdag 29 juni waren wij uitgenodigd door Helly Hansen voor een rondleiding op de boot van team MAPFRE. Het werd al snel duidelijk hoe de omstandigheden aan boord zijn. Alles is zo praktisch en efficiënt mogelijk ingericht om minder gewicht te hebben. Men slaapt bijvoorbeeld boven elkaar op een soort van net met een buizenframe. De “bedjes” hangen ook nog eens schuin zodat je er niet uit kan vallen. Om gewicht te besparen wordt gedroogd eten aangemaakt met water en drinkwater gecreëerd vanuit zeewater (m.b.v. een watermaker). De deelnemers verblijven soms weken aan boord, zeilen dag en nacht en slapen wisselend. Gezien deze barre omstandigheden worden de teams op basis van een zeer strenge selectie samengesteld.

Alle benodigdheden zijn zo dicht mogelijk bij de kajuitingang gestationeerd om snel in actie te kunnen komen als dat nodig is. Alle zeilen en toebehoren liggen voorin onderdeks en kunnen snel via het luik naar boven worden gehaald. 

'S middags mochten we meevaren op een voormalige Volvo Ocean Race boot; de Ocean Breeze. De wind nam in kracht toe en we kwamen boven de 20 knopen uit. We hebben anderhalf uur gevaren en met deze snelheid krijg je al snel het besef dat meedoen aan de race echte topsport is. We hebben nog meer respect gekregen voor de zeilers die lang aan boord hebben gezeten, soms onder de meest heftige omstandigheden, en alles hebben gegeven voor het snelheidsrecord.

Ocean Breeze