Boot touw kopen? Zo kies je de juiste lijn

Geplaatst op 21 augustus 2019 in Tuigage & dekbeslag

Boot touw kopen

Boot touw, ofwel bootlijn of scheepslijn, is een onmisbaar onderdeel van de tuigage. Het kan best lastig zijn om te bepalen welke materialen en constructies van touwwerk je nodig hebt. Elke toepassing stelt zijn eigen specifieke eisen aan de slijtvastheid, rek, flexibiliteit, trekkracht en weerbestendigheid van de lijn. Het is dus belangrijk dat je een boot touw aanschaft dat bij jouw gebruik past. Wij geven enige achtergrondinformatie en tips waarmee de keuze eenvoudiger wordt.

Materiaalkeuze

In het verleden werden bootlijnen gemaakt van natuurlijke materialen, zoals manilla en hennep. Tegenwoordig zien we vaker touwwerk van synthetische grondstoffen. Moderne lijnen van kunstvezels zijn sterker, slijtvast en weerbestendig. Soms zijn touwen opgebouwd uit meerdere kunstvezels om de afzonderlijke, unieke eigenschappen te combineren. We benoemen de meest gebruikte materialen:

Dyneema

Dyneema staat wereldwijd bekend als een enorm sterke kunstvezel en wordt veel gebruikt in de watersport. Volgens DSM, de uitvinder en producent, is het materiaal zo’n vijftien keer sterker dan staal. Het wordt gemaakt van een extreem dichte vorm van de grondstof ‘polyethyleen’ (HMPE - High Molecular Weight Polyethylene). Scheepstouwen van Dyneema zijn niet alleen extreem stevig, maar ook licht van gewicht waardoor ze blijven drijven op het water. Bovendien worden de mechanische eigenschappen niet aangetast door zeewater, olie of chemicaliën. Ook zijn de vezels slijtvast, wat de duurzaamheid verhoogt.

Omdat touwen van Dyneema vrijwel niet rekken en dit de performance van een zeilboot ten goede komt, zijn ze zeer geliefd onder wedstrijdzeilers. Deze lijnen kunnen perfect gebruikt worden voor vallen, schoten, bakstagen en trimlijnen.

Dyneema voor wedstrijdzeilers

Veel booteigenaren kiezen voor een lijn met een kern van Dyneema en een polyester mantel. Deze variant is goed betaalbaar, uv-bestendig en dik genoeg voor touwklemmen.

Polyester

Polyester wordt veel toegepast in schoten, landvasten en val-, trim- en ankerlijnen. Het materiaal is zeer slijtvast, uv-bestendig en heeft een hoge breekkracht. Lijnen van polyester blijven niet drijven en zijn daarom niet onze eerste keus voor landvasten. Daarnaast hebben ze voor wedstrijdzeilers te veel rek, voor toerzeilers zijn ze wel goed geschikt. De flexibiliteit blijft lang behouden en afhankelijk van de constructie zijn de lijnen voordelig in aanschaf.

Polypropyleen

Polypropeen, ofwel polypropyleen, is een voordelige materiaalsoort met een goede grip en licht gewicht. De lijnen blijven drijven op het water, wat ze perfect maakt voor landvasten en fenderlijnen. Boot touw van polypropyleen is matig slijtvast en heeft een geringe duurzaamheid. Daarnaast is het minder goed bestand tegen uv-licht waardoor de lijnen sneller verouderen en hard worden.

Lijn diameter bepalen

De benodigde diameter van een lijn is afhankelijk van de toepassing, lengte van de boot en het materiaal.

Landvasten

Hieronder een algemene richtlijn voor de diameter van polyester landvasten. Voor polypropyleen landvasten dien je een dikkere diameter aan te houden omdat deze zwakker zijn.

Bootlengte Polyester Polypropyleen
tot 6 m 8 mm 12 mm
6-8 m  10 mm 14 mm
8-10 m 12 mm 16 mm
10-12 m 14 mm 18 mm
12-14 m 16 mm 20 mm
14-16 m 18 mm 22 mm

Meer informatie en tips over landvasten?

Lees dan ons blog Welke landvasten moet ik kiezen?

Schoten en vallen

In onderstaande tabellen staat ons advies voor de diameter van polyester lijnen. Scheepstouw met een kern van Dyneema kan ongeveer 2 millimeter dunner zijn. Houd rekening met de stoppers, klemmen en blokken aan boord.

Schoten 

Bootlengte Grootzeil Genoa Spinakker
6-8 m 10 mm 10 mm 10 mm
9 m 10 mm 12 mm 10 mm
10 m 12 mm 14 mm 10 mm
11 m 12 mm 14 mm 12 mm
12 m 12 mm 14 mm 12 mm
14 m 14 mm 14 mm 12 mm
16 m 14 mm 14 mm 14 mm
18 m 14 mm 14 mm 14 mm

Vallen

Bootlengte Grootzeil Genoa Spinakker
6-8 m 8 mm 8 mm  8 mm
9 m 10 mm 10 mm  8 mm
10 m 10 mm 10 mm 10 mm
11 m 10 mm 12 mm 10 mm
12 m 12 mm 12 mm 12 mm
14 m 12 mm 12 mm 12 mm
16 m 12 mm 14 mm 12 mm
18 m 14 mm 14 mm 14 mm

Lijn lengte bepalen

Hieronder een algemene richtlijn voor de lijn lengte:

  • Grootzeilval, genuaval en spinnakerval: mastlengte x 2,5
  • Grootschoot: gieklengte x (vertraging + 1)
  • Genuaschoot: scheepslengte x 1 tot 1,3
  • Spinnakerschoot: scheepslengte x 2 tot 2,5 (lijschoot langer dan de loefschoot)
  • Landvast: scheepslengte x 1,5
  • Sleeplijn: scheepslengte x 5
  • Ankerlijn: waterdiepte x 5 

Constructie: gevlochten of geslagen?

De constructie speelt ook een belangrijke factor bij het keuzeproces. Nautisch touw wordt geslagen of gevlochten. Gevlochten lijnen zijn iets soepeler dan geslagen lijnen en beschadigen minder snel. Driestrengs geslagen lijnen zijn eenvoudig te splitsen.

Kleurkeuze

Bootlijnen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. In principe maakt het niet uit welke kleur je kiest, maar het is raadzaam om een kleurenschema toe te passen. Zo kan je de touwen gemakkelijk onderscheiden en bijvoorbeeld ‘vreemde’ bemanningsleden eenvoudig instrueren.

Boot touw kopen? Bekijk het assortiment!

Wij hebben een ruim aanbod aan touwwerk voor alle soorten boten en toepassingen. In onze webshop en winkel vind je ook kant-en-klare vallen, kant-en-klare landvasten en deluxe kant-en-klare landvasten.

Mocht je nog niet precies weten welk scheepstouw geschikt is voor jouw situatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen of langs te komen in de watersportzaak. We geven graag advies!

Klantbeoordeling

Goed 9.1 van 10

Rating stars green
Rating stars gray
2972 Klanten schreven een review op KiyOh

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van de nieuwste producten, interessante evenementen, handige tips en de beste aanbiedingen.

Betaal veilig betaal veilig

Volg ons

Facebook