AIS

Je wilt een AIS-systeem kopen en bent op zoek naar de beste producten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Weergave
Sorteer

AIS staat voor Automatic Identification System, wat letterlijk automatisch identificatiesysteem betekent. Een AIS-transponder, ofwel AIS-transceiver, verzendt en ontvangt automatisch informatie als de positie, koers en snelheid. Beroepsschepen en pleziervaartuigen langer dan 20 meter dienen uitgerust te zijn met een AIS-transponder. Een dergelijk systeem verhoogt de veiligheid van de scheepvaart op zeeën en binnenwateren aanzienlijk.

Zenden en ontvangen

Een AIS-zender verspreidt berichten met daarin de gegevens van het schip. De informatie wordt met regelmatige tussenpozen verzonden. Elke boot met een AIS-receiver aan boord kan deze berichten binnenkrijgen. De ontvanger decodeert de signalen en presenteert ze op een radarbeeld of elektronische kaart. Het bereik is zo’n dertig tot veertig kilometer. Een receiver ontvangt alleen informatie terwijl een transponder/transceiver ontvangt én zendt. Hiermee ben je goed zichtbaar voor het overige scheepsverkeer.

Variabele en vaste gegevens

Een AIS-signaal bevat diverse vaste en variabele gegevens. Vaste gegevens zijn onder andere naam, callsign (atis code), lengte, breedte, scheepstype en MMSI-nummer. Variabele gegevens bestaan uit positie, snelheid, koers, diepgang, lading en bestemming.

Klasse A en B

Er zijn twee verschillende klassen van AIS-transponders gedefinieerd: A en B. Klasse A is voor de beroepsvaart en klasse B voor de pleziervaart. Klasse A en B transponders verschillen van zendtechniek en gegevensoverdracht. Een AIS Class B transceiver mag worden bediend met een marifoon basiscertificaat. Je hebt wel een MMSI-nummer nodig wat je specifiek aan kunt vragen voor AIS bij Agentschap Telecom.

Voordelen

AIS is vooral bedoeld om de veiligheid van de beroepsvaart te verhogen. In de pleziervaart wordt ook steeds meer het nut ingezien van een AIS-systeem aan boord. Zeker wanneer je ook snel kunt zien welke schepen zich om je heen bevinden en welk schip je eventueel op wilt roepen met de marifoon. Daarnaast heeft AIS geen last van obstakels zoals gebouwen, bruggen en sluizen. Het ontvangt echt alleen de gegevens van schepen die een AIS-signaal uitzenden. De radar blijft wel het primaire navigatiesysteem.

AIS kopen?

Je wilt een AIS-transponder kopen, maar weet niet welk type het best bij jouw situatie past? Wij helpen je graag!

Wij hebben AIS-transponders van verschillende merken in het assortiment waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen transponders met een interne of externe GPS-antenne. Raymarine biedt een transponder met externe GPS-antenne (AIS 700) voor het geval de transponder onderdeks wordt geïnstalleerd in een stalen schip. Watcheye transponders met een interne GPS-antenne zijn een goede keus voor wanneer je geen hinder ondervindt van materialen en de transponder in het schip wilt installeren. Eventueel kan er altijd nog een mini gps-antenne op worden aangesloten om het signaal te verbeteren.

Om te kunnen ontvangen en zenden is verder nog een VHF-antenne nodig. Vaak is er al een antenne aan boord voor de marifoon. Je kan dan voor een tweede antenne kiezen (heb je meteen een noodantenne aan boord) of voor een splitter voor één antenne die dan weer via coax-kabels wordt verbonden met de marifoon en AIS.  Watcheye heeft een losse splitter in het assortiment, Raymarine en True Heading transponders zijn voorzien van een ingebouwde splitter.

Er is ook een specifieke AIS-antenne met sterke fiber behuizing verkrijgbaar. Optimale werking voor AIS door het frequentiebereik: 161.975 en 162.025 MHz.

Koppeling voor gegevensverwerking met een kaartplotter of multi-display vindt plaats via de bekende dataprotocollen NMEA-2000 of NMEA0183. Hier kunnen wij je bij ondersteunen, net als het programmeren van de AIS- transponder.

Wij hebben ook AIS transponders met wifi in ons assortiment, zoals de Watcheye Wireless. Deze kan je eenvoudig koppelen met een tablet of telefoon

Meer informatie over AIS?

In ons blog AIS transponder systemen gaan we uitgebreid op het onderwerp in. We vertellen onder meer hoe een automatisch identificatiesysteem werkt, welke onderdelen je nodig hebt en wat het verschil is tussen diverse systemen.

Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of een bezoek brengen aan onze watersportwinkel.

Klantbeoordeling

Goed 9 van 10

Rating stars green
Rating stars gray
4274 Klanten schreven een review op KiyOh

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van de nieuwste producten, interessante evenementen, handige tips en de beste aanbiedingen.

Betaal veilig
betaal veilig

Volg ons

Facebook