Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
epoxy boot

Epoxy voor de watersport

In dit blogitem vertellen we alles wat je moet weten over epoxy voor de watersport. We beantwoorden de vraag 'wat is epoxy?' en leggen uit hoe je de verschillende componenten waaruit het is opgebouwd het best kunt mengen. Daarnaast lees je hoe het in de watersport toepast kan worden, wat de voor- en nadelen van het product zijn en hoe je er veilig mee kunt werken. Ook hebben we een aantal algemene tips over epoxy voor je op een rijtje gezet.

Wat is epoxy?

Epoxy, ook wel polyepoxide genoemd, is een harde kunsthars opgebouwd uit twee vloeibare componenten; de hars en de harder. Door de componenten te combineren ontstaat er een chemische reactie (warmteontwikkeling) die voor de uiteindelijke uitharding zorgt. De hars is het epoxygedeelte en de harder is het gedeelte dat chemisch meereageert. Epoxyhars is licht van kleur en nagenoeg reukloos. Harders zijn meestal donkergekleurd en hebben qua geur iets weg van ammoniak. De componenten dienen in de juiste verhouding gemengd te worden zodat de epoxy zijn optimale sterkte kan bereiken.

Het harde plasticachtige materiaal is eenvoudig te verwerken en is breed inzetbaar. Zo kan epoxy worden gebruikt als lijm, plamuur en lamineerhars. Epoxy is mechanisch zeer sterk, heeft een hoge hechtingskwaliteit en biedt een goede chemische weerstand. Deze eigenschappen, in combinatie met de verscheidenheid aan chemische samenstellingen, maakt het product zeer veelzijdig.

Het mengen van de componenten

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de gegeven mengverhouding van de hars en de verharder zo nauwkeurig mogelijk na te leven. De verhoudingen worden meestal aangegeven als 100:xx. Dit geeft aan hoeveel gram verharder moet worden toegevoegd aan 100 gram hars. 100:50 betekent dat 100 gram hars 50 gram verharder nodig heeft om uit te harden. Voor een nauwkeurige dosering raden wij aan om een weegschaal te gebruiken. Schenk de juiste hoeveelheden van beide componenten in een mengbeker.   

Voor een optimaal resultaat is het ook belangrijk om de componenten op een juiste manier te mengen. Wij raden de 2-beker mengmethode aan. De methode bestaat uit de volgende stappen:  

  1. Meng de substantie goed door met een houten spatel.
  2. Schraap goed langs de randen en de bodem van de mengbeker.
  3. Giet de gemengde epoxy vervolgens over in een nieuwe mengbeker.
  4. Schaap de restjes met de spatel uit de mengbeker.
  5. Meng het geheel in de nieuwe maatbeker nogmaals goed door. De epoxy moet helemaal helder worden.

Toepassingen

De toepassingen van epoxy voor de watersport zijn heel divers. Voorbeelden zijn:

  • Repareren en onderhouden. Met behulp van epoxy kun je jouw boot repareren en onderhouden. Ook watersportartikelen als surfplanken en jetski’s kunnen hiermee hersteld worden.
  • Lamineren. De combinatie van weefsel en epoxy wordt laminaat genoemd. Het laminaat vormt een harde laag welke onderliggend materiaal extra verstevigd en weerstand biedt tegen beschadigingen. Je kunt bijvoorbeeld een surfplank lamineren.   
  • Coaten. Een dun laagje epoxy coating beschermt diverse materialen, zoals hout, polyester en aluminium langdurig. 

Repareren en onderhouden

Epoxy wordt veel toegepast als reparatielijm om materialen met grote sterkte te verlijmen. De epoxylijm wordt vaak verdikt met vulmiddelen, zoals katoen en stewathix, omdat het in de meeste gevallen te dun is om een naad mee te vullen. Voeg je veel vulmiddelen toe, dan ontstaat er een pasta-achtige substantie. Deze substantie kan bijvoorbeeld gebruikt worden als plamuur bij het egaliseren van de bootromp of om andere beschadigingen aan je boot te repareren. Epoxy plamuur is ook kant en klaar verkrijgbaar voor een snelle en gemakkelijke boot reparatie.

Wanneer je boot tekenen van osmose vertoont, kan dit worden aangepakt met een epoxy behandeling. Bovendien kun je epoxy preventief inzetten om osmose te voorkomen.

Meer informatie over osmose?

In ons blogitem over osmose gaan we dieper in op wat osmose precies is, hoe je het herkent en hoe je het kunt voorkomen.

Lamineren  

Lamineren is het bekleden van materiaal met weefsel, zoals glasweefsel of carbonweefsel, in combinatie met epoxy. Met behulp van laminaat kan een bootromp of ander onderdeel worden gemaakt of versterkt. Daarnaast biedt het weerstand tegen beschadigingen.

In onderstand stappenplan leggen wij uit hoe je glasweefsel lamineert met epoxyhars.

Allereerst is het zaak om de ondergrond voor te behandelen. Epoxy hecht namelijk slecht op een vuil of vet oppervlak. Volg de stappen hieronder:

  1. Reinig de ondergrond met aceton, thinner of met een mix van water en ammonia.
  2. Schuur het oppervlak glad. Gebruik, afhankelijk van het materiaal, schuurpapier met korrel 80 tot 180. Hoe gladder het materiaal, hoe grover de korrel.
  3. Ontvet de ondergrond. Hier kun je dezelfde middelen voor gebruiken als voor het schoonmaken.
  4. Laat het oppervlak goed drogen alvorens je de epoxy aanbrengt.   

Na het voorbehandelen van de ondergrond, kan het voorwerp worden bekleed.

  1. Smeer het te behandelen oppervlak in met epoxy. Gebruik niet teveel, maar genoeg om het oppervlak net nat te maken.
  2. Leg het glasweefsel op de natte ondergrond. Zorg ervoor dat er geen luchtbellen zichtbaar zijn.
  3. Je zult zien dat het glasweefsel transparant wordt door de opgenomen epoxy uit de ondergrond. Ga met de kwast voorzichtig over het weefsel heen totdat alle witte, dus droge plekken, verdwenen zijn.  
  4. Na enkele uren, als de aangebrachte laag epoxy begint met uitharden, kan de volgende laag glasvezel worden aangebracht. Voor het bekleden van hout is twee lagen 200 à 300 grams glasweefsel voldoende. Wacht je meer dan 12 uur met de volgende laag, dan raden we aan weer te ontvetten.
  5. Na ongeveer 24 uur drogen bij kamertemperatuur is het laminaat volledig doorgehard.

Coaten

Een laag epoxy coating beschermt het behandelde materiaal tegen indringen van vocht en vuil en geeft een mooi glanzend uiterlijk. Het is met name geschikt wanneer een transparant oppervlak gewenst is. Omdat bij een boot vocht een grote rol speelt, kan deze het best rondom worden behandeld. Neem ook de schroefgaten mee. Een epoxy coating breng je als volgt aan:

  1. Schuur het oppervlak glad voor een goede hechting.
  2. Maak de ondergrond schoon met aceton.
  3. Plak kieren en scheuren af met verpakkingstape.
  4. Breng een dunne laag epoxy aan.
  5. Laat de epoxy minimaal 24 uur uitharden.
  6. Schuur en reinig de epoxylaag nogmaals.
  7. Breng een nieuwe laag epoxy aan.
  8. Laat de epoxy 6 tot 12 uur uitharden en rol het oppervlak nogmaals in.
  9. Gebruik een epoxy primer.
  10. Afwerking: bescherm het materiaal met twee lagen DD-lak. Schuur de ondergrond alvorens je een laag lak aanbrengt.  

epoxy behandeling

De voor- en nadelen van epoxy

De toepassing van epoxy kent vele voordelen, maar ook een aantal nadelen. Wij hebben zowel de voor- als nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Komen geen schadelijke gassen vrij
  • Mechanisch sterk
  • Bestand tegen chemicaliën
  • Superieure hechting
  • Veelzijdig product
  • Lang houdbaar
  • Makkelijk in het gebruik
  • Hecht op bijna alle ondergronden
  • Stinkt niet
  • Niet gevoelig voor osmose en daarom zeer duurzaam

Nadelen

  • Epoxy breekt af en verkleurt door de zon
  • De omgevingstemperatuur moet rond de 18-20 graden liggen voor een goede uitharding
  • De mengverhouding moet zeer nauwkeurig worden aangehouden
  • Er kunnen allergische reacties optreden bij inademen of huidcontact
  • Bij het mengen van grote hoeveelheden kan er veel warmte vrijkomen

Tips

Hieronder volgen een aantal algemene tips voor het werken met epoxy:

  • De ideale omgevingstemperatuur voor het uitharden van epoxy is 18-20 graden Celsius. Hoe lager de temperatuur, hoe langer het uitharden zal duren. Het is niet aan te raden om de epoxy bij een temperatuur lager dan 10 graden te gebruiken.
  • De hars hardt eerder uit in een mengbeker dan uitgesmeerd over een groter oppervlak. Giet voor een langere verwerkingstijd de inhoud van de mengbeker over in een verfbakje.
  • Door fijn zand toe te voegen aan de epoxy creëer je een antislip-oppervlak.
  • Als de afwerking transparant blijft is het raadzaam om een Uv-blocker te gebruiken. Epoxy kan namelijk vergelen onder invloed van Uv-straling.
  • Teveel epoxyhars maakt het laminaat zwak. Als het glasweefsel nat is kun je het overtollige hars verwijderen met behulp van een squeegee (plastic spatel). 
  • Gebruik geen schuimrollers voor het aanbrengen van een coating; deze brengen lucht in de coating.
  • Epoxyhars is transparant, maar met behulp van speciale pigmentpasta’s kun je de hars in elke gewenste kleur mengen.   

Veilig werken met epoxy

Als je gaat werken met epoxy moet je ten alle tijden proberen om huidcontact te vermijden. Dit kan namelijk vervelende gezondheidsklachten veroorzaken.  

Hanteer de volgende veiligheidsmaatregelen:   

  • Draag nitril handschoenen
  • Gebruik gezichtsbescherming
  • Werk met lange mouwen
  • Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy deugdelijke adembescherming

nitril handschoenen

Mocht er toch epoxy op je huid of kleren terecht komen, verwijder dit dan zo snel mogelijk met azijn.

Epoxy kopen?

In ons assortiment vind je allerlei producten voor een snelle en doeltreffende boot reparatie, zoals epoxy plamuurlamineerhars en epoxylijm. Ook verkopen wij artikelen als injectiespuiten voor het aanbrengen van kleine hoeveelheden epoxy, laminaatverstevigers, langzame verharders, snelle verharders en bijvoorbeeld een epoxy reparatieset.

Bekijk alle epoxy producten in de webshop of kom langs in onze watersportwinkel.