Raymarine productoverzicht. Hoe zit het precies?

Geplaatst op 18 mei 2017 in Producten, KOK watersport, Algemeen

Raymarine

Raymarine is marktleider op het gebied van nautische elektronica. Het bedrijf ontwikkelt en produceert een uitgebreid assortiment innovatieve elektronicaproducten voor gebruik aan boord. In het assortiment vind je onder andere radars, navigatiesystemen, stuurautomaten en marifoons.

Raymarine producten staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Door de nieuwste technologieën te combineren met een robuust ontwerp is de apparatuur bestand tegen de vaak harde omstandigheden op zee. Een ander voordeel van is dat deze probleemloos onderling met elkaar communiceren.

Bij ons kun je kiezen uit een ruim assortiment Raymarine elektronica. In dit artikel geven we een overzicht van deze producten en de bijhorende eigenschappen en voordelen. Allereerst bespreken we de geschiedenis en de belangrijkste kernwaarde van het bedrijf, kwaliteit.

Raymarine productoverzicht

Geschiedenis

Raymarine is ontstaan in 1974 en leverde in de beginjaren slechts één soort product; automatische stuursystemen met als merknaam ‘Autohelm’. Deze systemen waren een groot succes waardoor het aanbod verbreed kon worden. In 1990 werd Autohelm overgenomen door het Amerikaanse Raytheon, aanbieder van defensiesystemen en scheepselektronica. In 2001 werd de recreatievaart-tak van Raytheon Marine verkocht en in 2010 werd het bedrijf weer verkocht, ditmaal aan de Amerikaanse onderneming ‘FLIR’.

Hoge kwaliteitsnormen

Raymarine stelt hoge eisen aan de kwaliteit van haar elektronica. Om de kwaliteit te garanderen worden alle producten uitgebreid getest in een eigen laboratorium. De diverse instrumenten worden aan strenge onderzoeken onderworpen en er worden til- en schudtesten uitgevoerd. Tevens wordt gecontroleerd of de apparatuur bestand is tegen extreme temperaturen en of ze waterdicht zijn. Naast een eigen laboratorium beschikt Raymarine ook over een eigen testboot. Op deze boot worden de producten vervolgens nog in de praktijk getest. De uitgebreide testprocedure geeft aan hoeveel waarde Raymarine hecht aan het leveren van een hoge kwaliteit.

Marifoons

Raymarine heeft verschillende marifoons in haar assortiment. Met elke Raymarine marifoon ben je verzekerd van een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk apparaat. Afhankelijk van je wensen en type boot bepaal je welk model het meest geschikt is voor jouw situatie. Hieronder worden de eigenschappen en voordelen van Raymarine marifoons beschreven.

Raymarine Ray50

Ray50

De Raymarine Ray50 is een compacte vaste marifoon en kan daardoor bijna overal geplaatst worden. Het apparaat is, ondanks de compactheid, robuust gebouwd, en intuïtief te bedienen. Daarnaast is de marifoon op verschillende manieren in te bouwen, zoals op een console, dwarsschot of dekplaat. Ook verzonken bevestiging is mogelijk.

De Ray50 is standaard uitgerust met NMEA 2000 en NMEA 0183 voor aansluiting met andere elektronica-apparaten. Daarnaast beschikt de marifoon over een kwalitatief hoogwaardige luidspreker en een noise-cancelling technologie, waardoor berichten helder worden verzonden. Ook is deze marifoon voorzien van ATIS in de binnenvaartmodus en DSC in de zeevaartmodus. Verder hoef je niet bang te zijn dat de Ray50 in het water valt, hij is namelijk IPX6 en IPX7 waterdicht.     

Ray52

Net als de Ray50 is de Raymarine Ray52 een compacte vaste marifoon, maar dit model is voorzien van een ingebouwde GPS-ontvanger. De marifoon beschikt over 25W zendvermogen, een klasse D digitale selectieve oproepfunctie, een groot display met gemakkelijk afleesbare gegevens, een microfoon met ruisonderdrukking en een luidspreker van hoge kwaliteit. Ook is de Ray52 standaard uitgerust met NMEA 2000 en NMEA 0183 functies, waardoor eenvoudige aansluiting op andere systemen aan boord mogelijk is. Daarnaast is de Ray52 gemakkelijk te bedienen en flexibel te monteren

Ray60

De Raymarine Ray60 is een grote marifoon vol met essentiële communicatiefuncties. De Raymarine radio heeft een groot LCD-scherm met een intuïtief en gebruiksvriendelijke menu, NMEA 2000 en NMEA 0183 netwerkfuncties en een luidspreker die hoogwaardig geluid levert. Ook beschikt de marifoon over een microfoon met ruisonderdrukker en een waterdichte behuizing. Daarnaast is de Raymarine Ray60 marifoon via een optionele handset vanaf twee locaties te gebruiken en heeft hij flexibele montagemogelijkheden. Er wordt een montagebeugel meegeleverd waarmee de marifoon op een console, dwarsschot of dekplaat bevestigd kan worden. Tevens is verzonken inbouw mogelijk met behulp van de gemakkelijke bevestigingspunten voor frontmontage.

Ray70

Voor wie op zoek is naar een multifunctionele marifoon, is de Raymarine Ray70 een ideaal model. De marifoon beschikt over een ingebouwde AIS-ontvanger, Loudhailer en een 72 kanaals GPS-ontvanger. Ook is de Ray70 via een tweede station te bedienen en uit te luisteren met behulp van een extra handset. Daarnaast is de marifoon uitgerust met een intercomfunctie en compatibel met NMEA 0183 en NMEA 2000. Andere eigenschappen zijn: een groot LCD-scherm, gemakkelijk te bedienen, DSC klasse D functie, flexibele installatie, waterdicht en kwalitatieve audio-output.  

Ray260

De Raymarine Ray260 is het topmodel uit de Raymarine marifoonlijn. De marifoon is voorzien van een 25W zend- en ontvangsteenheid, DSC klasse D functie, een intercomfunctie en een krachtige luidspreker. De Ray260 kan worden uitgebreid met twee handsets en speakers, zodat hij op drie locaties aan boord gebruikt kan worden. Verder beschikt de Ray260 over een ingebouwde ATIS-controller en een voicemail- en opnamefunctie. De Ray260 is ook verkrijgbaar met ingebouwde AIS-ontvanger; de Ray260 AIS. 

Multifunctionele displays

Axiom

De Raymarine Axiom is een krachtig en compleet navigatiesysteem. Het apparaat beschikt over de nieuwe LightHouse III software waardoor deze gemakkelijk te bedienen is. De schermen zijn naar eigen inzicht in te delen en het menu is eenvoudig en intuïtief te gebruiken. Daarnaast is de Axiom standaard uitgerust met een Fast Quad Core processor en een ingebouwde wifi-module. Andere voordelen van de Axiom zijn: stevige display van 100% glas, ondersteunt de beste kaarten (Navionics, LightHouse, C-MAP, Vector Charts) en vele uitbreidingsmogelijkheden.

De Raymarine Axiom is ook verkrijgbaar met een ingebouwd RealVision 3D sonar systeem. De RealVision sonar levert levensechte beelden waardoor je de omgeving vanuit elke hoek kunt ontdekken en structuren en vissen gemakkelijk identificeert.

 

 

Raymarine heeft de Axiom-lijn uitgebreid met de Axiom Pro. Deze nieuwe multifunctionele display biedt ‘alles-in-één’ en is verkrijgbaar met RealVision 3D en 1kW CHIRP-sonar. Daarnaast is de Axiom Pro voorzien van een snelle quad-core processor, een helder IPS-scherm, HybridTouch-bediening en het LightHouse OS-besturingssysteem. In ons blogitem over de Raymarine Axiom Pro lees je alles over de kenmerken en functies van deze multifunctionele display .

Dragonfly

De Raymarine Dragonfly serie bestaat uit kaartplotters met ingebouwde CHIRP DownVision sonartechnologie (m.u.v. Dragonfly 5 M). CHIRP DownVision levert een betrouwbare bodemtracering op hoge snelheid (de beelden worden snel ververst) en doordringt water tot wel 180 meter diep. Met behulp van de CHIRP-technologie wordt een breed spectrum van sonarfrequenties uitgezonden met ongelooflijk heldere beelden van fotokwaliteit als resultaat. Dragonfly maakt het identificeren van vis en onderwaterstructuren makkelijker dan ooit tevoren. 

Dragonfly Pro-modellen zijn standaard uitgerust met een ingebouwde wifi-module. Met behulp van de Wi-Fish app kunnen gebruikers sonargegevens naar hun mobiele telefoon of tablet verzenden. Zo is het beeld binnen handbereik én kunnen deze online gedeeld worden met vrienden. Daarnaast is Dragonfly Pro compatible met de Navionics Boating App en SonarChart™ Live. Dragonfly modellen voorzien van een ingebouwde GPS-antenne, zoals de Raymarine Dragonfly 7 Pro, kunnen de beste navigatiekaarten lezen (C-MAP, Navionics en LightHouse).

C-Serie

De Raymarine C-Serie multifunctionele displays zijn ontworpen om ongeëvenaarde prestaties, uitstekende netwerkmogelijkheden en een superieure gebruikerservaring te leveren. De displays geven een compleet navigatiesysteem op een enkel scherm; ze functioneren als radar, kaartplotter en fishfinder. Door de ingebouwde wifi- en bluetooth module zijn de displays overal aan boord te gebruiken. Met de applicaties van Raymarine en Navionics maak je van je tablet of smartphone een tweede scherm waardoor je waypoints kunt instellen, digitaal kunt schakelen en nog veel meer. Het touchscreen beeldscherm van de displays is voorzien van Super Bright Led technologie. Dit zorgt voor een goede afleesbaarheid en voor een laag energieverbruik. Andere kenmerken van de Raymarine C-Serie displays zijn onder andere: gebruiksvriendelijke bediening, voorzien van een ingebouwde GPS-ontvanger,  ClearPulse sonar is optioneel in te bouwen en vele uitbreidingsmogelijkheden

Raymarine C Serie.

E-Serie

Multifunctionele displays uit het E-Serie assortiment zijn gemakkelijk in het gebruik door de HybridTouch-technologie en de LightHouse II software. Ook zijn de displays voorzien van de Super Bright Led technologie waardoor het beeld extreem helder is zonder veel energie te verbruiken. Daarnaast beschikken de displays over een ingebouwde wifi-module waardoor deze overal aan boord via je tablet of smartphone te bedienen zijn. Alle E-Serie modellen kunnen worden verbonden met Digital-, CHIRP- en CHIRP DownVision sonar modules.

eS-Serie

De Raymarine eS-Serie is een nieuwe en verbeterde generatie van de E-Serie. Of je nu gaat zeilen, vissen of racen over open water, de Raymarine eS-Serie biedt een goede navigatie-oplossing. Het assortiment bestaat uit multifunctionele displays voorzien van het geavanceerde LightHouse II besturingssysteem en de HybridTouch-technologie. Hierdoor wordt het bedienen van de displays heel gemakkelijk. Daarnaast geeft het LightHouse besturingssysteem de gebruikers de vrijheid om de allerbeste navigatiekaarten te kiezen (C-MAP, Navionics en Raymarine’s LightHousekaarten). Dankzij de ingebouwde wifi-module krijg je overal aan boord toegang tot het apparaat. Je kunt naar de mobiele applicaties van Raymarine streamen en de display met de Navionics Boating synchroniseren. Daarnaast beschikken de Raymarine eS97 en de Raymarine eS127 over een ingebouwde 600W digitale ClearPulse sonar. De Raymarine eS78, Raymarine eS98 en Raymarine eS128 zijn op hun beurt voorzien van een ingebouwde CHIRP DownVision sonar. Zowel opbouw als verzonken montage van de eS-modellen is mogelijk.

Stuurautomaten

Met een stuurautomaat, ofwel autopilot, wordt de boot automatisch gestuurd. Hierdoor kun je vaste koers houden en hoef je niet continue aan het roer te staan. Een Raymarine stuursysteem bestaat uit vier hoofdonderdelen: een stuurcomputer, kompassensor, bedieningsunit en een drive naar keuze. Voor het gemak heeft Raymarine pakketten samengesteld met daarin de onderdelen, zo heb je gelijk alles in huis. Afhankelijk van of je een zeil- of motorboot hebt, wordt het pakket geleverd met een P70s of P70Rs bedieningsunit. Optioneel kun je ook de Raymarine S100 of de Raymarine SmartController aanschaffen en de stuurautomaat op afstand bedienen.

De stuurautomaten van Raymarine zijn uniek in hun soort. Ze onderscheiden zich op het gebied van precisie, innovatieve functies, geavanceerde ruimtevaarttechnologie, installatiegemak, duurzaamheid en korte kalibratieprocedures. Geavanceerde modellen kunnen ook verbonden worden met andere instrumenten, zoals een GPS-ontvanger en een wind- en snelheidsmeter.  

Bij het kiezen van de juiste Raymarine stuurautomaat is het belangrijk om te kijken naar je type boot en de maximale waterverplaatsing of het aantal cc van de motor. Simpel gezegd zijn de EV-100 modellen geschikt voor kleine boten en de EV-200 en EV-400 modellen voor grotere schepen.

Meer informatie over de stuursystemen van Raymarine?
In ons blogitem over Raymarine stuurautomaten geven we extra informatie over de verschillende beschikbare systemen.

Instrumenten

Raymarine heeft allerlei soorten instrumentendisplays voor weergave van onder andere snelheid, diepte en temperatuur.

i40 serie

De i40 serie bestaat uit compacte digitale snelheid, - diepte-, wind- en bidata-displays. De Raymarine i40 instrumenten bieden volledige integratie met Raymarine autopiloten en navigatieapparatuur en kunnen op de montagekap of aan dek bevestigd worden. Door de compacte behuizing van de displays zijn ze ideaal voor op kleinere boten. Andere kenmerken zijn: makkelijk afleesbaar, eenvoudig te bedienen, SeaTalk aansluiting en een directe transduceraansluiting.

i50 serie

Het assortiment van de Raymarine i50 bestaat uit digitale snelheid- en diepte displays. Ook deze displays zijn compact en dus de perfecte oplossing voor kleine boten. De i50 instrumenten hebben extra grote cijfers en letters, rode verlichting voor gemakkelijke afleesbaarheid, laag energieverbruik en een SeaTalkng-, NMEA 2000- en tranducer aansluiting.

i60 serie

De i60 serie bestaat uit analoge- en digitale displays voor winddata. De Raymarine i60 instrumenten zijn in eerste plaats ontworpen voor zeilers en bieden daarom zowel wind- als close hauled windopties. Grote analoge wijzerplaten, grote toetsen, een uitstekende kijkhoek en rode achtergrondverlichting zorgen voor eenvoudige afleesbaarheid en bediening. De displays zijn voorzien van een NMEA 2000 aansluiting, directe transduceraansluiting (m.u.v. i60 close hauled) en een SeaTalkng aansluiting. Montage is gemakkelijk via de voorzijde en het stroomverbruik is gering.

i70s serie

Voor wie op zoek is naar een multifunctionele instrumentendisplay, is de Raymarine i70s serie een uitkomst. Instrumenten uit de i70s serie zijn geavanceerd en veelzijdig en hebben krachtige functies. Op het grote LCD-scherm kan o.a. data met betrekking tot de wind, snelheid, diepte, Tridata, motor, omgeving, brandstof en navigatie worden weergegeven. De gebruiker kiest zelf welke databronnen getoond worden.  

Het grote scherm geeft uitstekende zichtbaarheid van een afstand en vanuit scherpe hoeken. De displays beschikken ook over een anti-reflectie coating waardoor de gegevens beter afleesbaar zijn in fel zonlicht. Andere eigenschappen zijn: een LightHouse gebruikersinterface voor eenvoudige bediening, een AIS-repeater en weergave van AIS targets, eenvoudig aan uw persoonlijke voorkeuren aan te passen, laag energieverbruik en gemakkelijke montage via de voorzijde. 

Radars

Radar staat voor ‘Radio Detection and Ranging’, wat in het Nederlands ‘radio-opsporing en plaatsbepaling’ betekent. Met behulp van een radar kun je in de omgeving de richting en snelheid van andere objecten bepalen.

Raymarine heeft vier verschillende typen radar antennes in het assortiment; digitaal (8 kleuren resolutie), HD color (256 kleurenresolutie), SHD color (256 kleurenresolutie) en Quantum CHIRP. Wanneer stroomverbruik belangrijk is en de plaats om een antenne te plaatsen beperkt, dan bieden digitale en HD color radars uitkomst. SeaTalkHS en de Auto GST-technologie van Raymarine maken het mogelijk om kleine objecten gemakkelijk te detecteren. Daarnaast elimineren ze automatisch storingen die veroorzaakt worden door regen en de toestand van de zee. Vergeleken met de digitale radars hebben de HD radars extra functies en een hogere resolutie.

De Raymarine Quantum CHIRP radar is samen met moederbedrijf FLIR ontwikkeld en heeft indrukwekkende prestaties en een hoog gebruiks- en installatiegemak. De CHIRP-technologie in combinatie met FLIR’s ATX-technologie zorgt ervoor dat het beeld op zowel groot en kort bereik gedetailleerd en helder wordt weergegeven. Eenvoudige en snelle installatie wordt gerealiseerd door de ondersteuning van wifi en de kleine diameter van de voedingskabel. Verder is de Raymarine radar licht van gewicht, energiezuinig en duurzaam.

Meer informatie over de Raymarine Quantum CHIRP radar?
In ons blogitem over de Quantum CHIRP radar lees je alles over de eigenschappen en voordelen van deze innovatie radar .

Raymarine producten kopen?

In dit blogitem heb je kunnen lezen welke producten Raymarine in haar assortiment heeft en wat het verschil is tussen de diverse series en modellen. Wil je een Raymarine product kopen of meer informatie? Onze medewerkers staan altijd klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden. Kom langs in onze watersportwinkel of neem contact op via de telefoon of mail. 

Klantbeoordeling

Goed 9.2 van 10

Rating stars green
Rating stars gray
2360 Klanten schreven een review op KiyOh

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van de nieuwste producten, interessante evenementen, handige tips en de beste aanbiedingen.

Betaal veilig betaal veilig

Volg ons

Facebook