Koelkast aan boord

Geplaatst op 23 juni 2017 in Sanitair & kombuis

Koelkast aan boord

Een koelkast aan boord zorgt voor de nodige comfort. Tijdens een warme zomerdag is het wel zo lekker om een koud drankje te kunnen drinken. Daarnaast is het koelen van eten en drinken noodzakelijk als je alles vers wilt houden. Je kunt er ook voor kiezen om te koelen met een koelbox of een koellade. De keuze voor een type koeling is afhankelijk van je wensen en welk soort boot je hebt. Met behulp van dit artikel wordt het een stuk eenvoudiger om de juiste koeling te kiezen.

Aanwijzingen voor het kiezen van een koelkast, koelbox of koellade

Naast dat je keuze hebt uit een koelkast, koelbox en een koellade, zijn er per type ook nog diverse merken en modellen verkrijgbaar. Wij hebben enkele vragen voor je op een rijtje gezet die handig zijn om te beantwoorden voordat je een koeling aanschaft. Het beantwoorden van deze vragen vergemakkelijkt het keuzeproces.

  1. Uit welke types koelingen kan ik kiezen?
  2. Uit welke koeltechnieken kan ik kiezen?
  3. Hoeveel tijd breng ik door op de boot?
  4. Welk koelvermogen wens ik?
  5. Welke energiebron wil ik gebruiken?
  6. Hoe hoog mag het energieverbruik zijn?
  7. Welke afmetingen moet de koeling hebben?
  8. Heb ik een voorkeur voor een bepaald merk?
  9. Wat is mijn budget?

Koeltechnieken

Koelen kan op verschillende manieren. Veelgebruikte technieken zijn: compressor-, thermo-elektrische-, absorptie- en passieve koeling.

Compressorkoeling

Compressorkoeling is de meest gebruikte techniek. In een compressor koelkast of -box wordt koelvloeistof verdampt waardoor warme lucht verdwijnt en koude lucht overblijft. De koelingen zijn erg krachtig en niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur, zelfs bij extreem hoge buitentemperaturen leveren ze uitstekende prestaties. Je bent dus altijd verzekerd van een lekker koud drankje. Daarnaast koelen compressor koelkasten en -boxen erg snel en zijn ze zuinig in het gebruik. Geheel geruisloos zijn de koelingen niet, dit in tegenstelling tot absorptie koelkasten en -boxen. Het geluid is vergelijkbaar met het geluid van de koelkast of diepvries bij je thuis.

Thermo-elektrische koeling

Thermo-elektrische koelkasten en -boxen werken door middel van een elektrische warmtepomp, ook wel Peltier-element genoemd. De pomp verplaatst warmte van een koude naar een warme plek. De warme plek heeft dezelfde temperatuur als de omgeving en op de koude plek is de temperatuur zo’n 20 graden lager. Het koelvermogen is dus, in tegenstelling tot bij compressorkoeling, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Daarnaast zijn thermo-elektrische koelkasten en -boxen niet geruisloos door de aanwezige ventilator. Wel zijn ze licht in gewicht, slijtvast en onderhoudsvrij. De koelingen werken op 12 Volt of 230 Volt.       

Absorptiekoeling

Bij absorptiekoeling wordt een lithiumbromide- of ammoniakoplossing verdampt waardoor warme lucht verdwijnt. Deze vorm van koelen is vrijwel geruisloos omdat er geen bewegende onderdelen aan te pas komen. Door het ontbreken van bewegende onderdelen zijn absorptie koelkasten en -boxen ook vrijwel onderhoudsvrij. Daarnaast zijn deze koelingen vaak aansluitbaar op meerdere energiebronnen (12V, 230V of gas). Nadelen van absorptie koelkasten en -boxen zijn het relatief traag werkende koelsysteem en het hoge energieverbruik (in vergelijking met compressor koelingen). Ook is de koelprestatie afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als het erg warm is worden je drankjes en etenswaren dus niet altijd voldoende gekoeld.

Passieve koeling

Passieve koelsystemen werken met ijsblokjes of koelelementen en zijn dus draadloos. Passieve koelboxen zijn licht in het gewicht, gemakkelijk te reinigen, aantrekkelijk geprijsd en duurzaam. Een draadloze koelbox houdt eten en drinken niet heel lang koud. Voor korte boottripjes is het een ideale oplossing, maar niet voor meerdaagse vaartochten.

Koelbox aan boord

Koelboxen

Een koelbox aan boord is ideaal wanneer de ruimte beperkt is. Hieronder bespreken we twee koelboxen die zich goed lenen voor gebruik op de boot.

Isotherm TB31 koelbox

De Isotherm TB31 is te omschrijven als een moderne, robuuste, betrouwbare en handige compressor koelbox. De TB31 neemt door de compacte afmetingen weinig ruimte in beslag, maar heeft wel een ruime inhoud van 29 liter. Je hebt dus voldoende ruimte voor de nodige drankjes en etenswaren. Ook anderhalve liter flessen kunnen worden gekoeld als je ze horizontaal neerlegt. Verder is de koelbox licht in gewicht en beschikt hij over sterke soft touch handgrepen voor een gemakkelijke verplaatsing. Het koelvermogen van 5 °C tot -18 °C garandeert goed gekoeld eten en drinken, zelfs op extreem warme dagen. Daarnaast beschikt de TB31 over interne ledverlichting, een uitneembaar mandje en een energiebesparende functie. De Isotherm koelbox werkt op zowel 12V als 230V en verbruikt per 24 uur 220W bij koelen en 740W bij vriezen (bij 12V).   

Isotherm TB31 koelkast

 

Isotherm TB31 koelkast open

 

Isotherm TB41 koelbox

Voor mensen die behoefte hebben aan een koelbox met meer inhoud is de Isotherm TB41 ideaal. De koelbox lijkt qua eigenschappen en voordelen op de Isotherm TB31, maar heeft een volume van maar liefst 40 liter. Het stroomverbruik bij koelen is 225W per 24 uur en het verbruik bij vriezen is 790W per 24 uur (bij 12V).  

Koellades

Een koellade is ook een goede oplossing voor boten waarop de ruimte beperkt is. De supercompacte Dometic CD30 koellade (voorheen Waeco) kan in elke loze ruimte worden ingebouwd waardoor je de beperkte ruimte aan boord optimaal kunt benutten. De CD30 heeft een krachtige compressor en een koelvermogen van 12 °C tot -2 °C. Zelfs op hele warme dagen zijn je drankjes en etenswaren goed koud omdat de lade onafhankelijk van de buitentemperatuur werkt. De Dometic CD-30 heeft een inhoud van 30 liter en een aansluitspanning van 12/24V. Verder combineert de koellade een hoge prestatie met een hoog gebruiksgemak. Hij is namelijk eenvoudig uittrekbaar en kan in één beweging aan- en uitgezet worden. De lade is ook voorzien van een veilige sluiting.


 

Koelkasten

Hieronder bespreken we een aantal kwalitatief hoogstaande boot koelkasten.

Isotherm Cruise Elegance koelkast

De Isotherm Cruise Elegance koelkasten zijn verkrijgbaar met vier verschillende volumes (49, 65, 85 en 130 liter) en beschikken over een krachtige compressor. Dankzij de efficiënte compressor en de dikke isolatie hebben de koelkasten een laag energieverbruik. Het innovatieve installatiesysteem maakt een gemakkelijke en snelle montage mogelijk en het vent-lock systeem houdt de deur gesloten tijdens het varen. De koelkasten zijn voorzien van blauwe ledverlichting, een vriezer, flessenrekken in de deur en verstelbare schappen. De Isotherm Cruise Elegance serie werkt op zowel 12 als 24 Volt (met omvormer ook op 220V) en het deurpaneel en handvat is aanpasbaar.

Dometic Coolmatic CRX koelkast

Dometic Coolmatic CRX koelkasten zijn in vijf verschillende volumes verkrijgbaar (50, 65, 80, 110 en 140 liter) en zijn voorzien van krachtige en zeer energiezuinige compressors. De CRX-serie verbruikt tot wel 25% minder energie dan andere boot koelkasten. De thermostaat kent vijf verschillende temperatuurinstellingen en is geïntegreerd aan de binnenzijde van de koelkast, dit bespaart opslagruimte. Verder beschikken de bootkoelkasten over heldere ledverlichting en een slim sluitmechanisme. Ook kun je de ruimte flexibel gebruiken; uitsluitend als koel- of vrieskast of als combinatie. Dometic Coolmatic CRX koelkasten werken op zowel 12 als 24 Volt en met een netadapter ook op 220 Volt. Dit is ideaal voor in de haven. De Dometic Coolmatic CRX 140 beschikt als enige over een ingebouwde omvormer en kan dus op 220 Volt werken zonder netadapter.

Boot koelkast kopen?

Op zoek naar een koelkast, koelbox of koellade voor aan boord? Bekijk ons assortiment online of kom langs in onze watersportwinkel. Voor vragen en advies kun je ook contact opnemen via de telefoon of mail. 

Klantbeoordeling

Goed 9.1 van 10

Rating stars green
Rating stars gray
4088 Klanten schreven een review op KiyOh

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van de nieuwste producten, interessante evenementen, handige tips en de beste aanbiedingen.

Betaal veilig
betaal veilig

Volg ons

Facebook